MIEDŹ - Charakterystyka miedzi
Miedź – mikroelement oddychania. Uczestniczy w rozkładzie cząsteczki wody i wydzielania tlenu w fotosyntezie.
Składnik i aktywator enzymów biorących udział w procesie oddychania. Składnik i aktywator enzymów fotosyntezy. Bierze udział w lignifikacji ściany komórkowej. Współdziała w regulowaniu gospodarki wodnej komórek. Współudział w metabolizmie cukrów
prostych do skrobi i transporcie asymilatów z komórki.
U roślin bobowatych niedobór miedzi powoduje zahamowanie brodawkowania.
Odpowiada za prawidłowe powstawanie i żywotność pyłku zbóż.
Bierze udział w metabolizmie związków azotowych.
Transport i objawy niedoboru miedzi
Transport miedzi w roślinie – składnik o dobrej mobilności w roślinie. Miedź jest transportowana ze starszych liści do młodszych. Objawy, poza chorobą nowin, najpierw widoczne są na starszych organach.
Na glebach torfowych tzw. choroba nowin – żółknięcie lub bielenie wierzchołków młodych liści zbóż. Liście z czasem stają się wąskie, skręcają się i usychają. Kłosy nie wypełniają się ziarnem.
U roślin dwuliściennych niebieskozielona barwa liści, nekrotyczne plamy.
Więdnięcie i brak turgoru roślin (podobnie jak przy braku potasu).
Choroba nowin – żółknięcie wierzchołków liści zbóż ma miejsce głównie na glebach organicznych.
Z czasem żółknące wierzchołki, szczególnie młodszych liści zbóż skręcają się i zasychają.