MANGAN - Charakterystyka manganu
Mangan – mikroelement fotosyntezy. Uczestniczy w rozkładzie cząsteczki wody i wydzielania tlenu w fotosyntezie. Bierze pośredni udział w przekształceniu, przenoszeniu i magazynowaniu energii. Tworzy mostki jonowe pomiędzy enzymem a substratem, np. z ATP. Wiąże wolne rodniki w chloroplastach, dzięki czemu wydłuża żywotność komórki.
Aktywuje enzymy metabolizmu cukrów, białek i tłuszczów. Bierze udział w redukcji azotanów do form amonowych (jest niezbędny przynawożeniu wysokimi dawkami azotanów). Wpływa na wzrost korzeni i pędów poprzez udział w syntezie auksyn.
Transport i objawy niedoboru manganu
Transport manganu w roślinie – składnik o małej mobilności – w sytuacji niedoborów nie przemieszcza się z organów starszych do młodszych. Objawy niedoboru najpierw widoczne są na młodszych organach.
Chlorotyczne mozaiki roślin dwuliściennych.
Smugowate chlorozy na liściach kukurydzy i zbóż.
Szara plamistość liści owsa, następnie załamywanie i usychanie liści.
Zahamowanie wzrostu i odpadanie liści, zamieranie ich końcówek.
Chloroza na plantacji oprócz miejsc o niskim pH i ubitej glebie.
Smugowate żółknięcie liści kukurydzy jako objaw niedoborów manganu jest podobne do niedoboru cynku.
Poprzeczne zielone pasy przy ścieżce przejazdowej świadczą o braku manganu przy wysokim pH gleby.