Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Regulaminem przedstawionym na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

ŻELAZO - Charakterystyka żelaza

Żelazo – aktywator chlorofilu. Aktywator syntezy chlorofilu i wielu białek.

Występuje w cytochromach, odgrywając rolę w transporcie elektronów w czasie 

fotosyntezy i oddychania. Składnik ferredoksyny – białka biorącego udział w transporcie elektronów w fazie świetlnej fotosyntezy i w wiązaniu azotu cząsteczkowego.

 Jest składnikiem enzymów rozkładających toksyczne nadtlenki. Bierze pośredni udział w przekształceniu, przenoszeniu i magazynowaniu energii. Tworzy mostki jonowe pomiędzy enzymem a substratem, np. z ATP. Żelazo pobierane jest łatwiej z gleby przy niskim pH.

Transport i objawy niedoboru żelaza

W roślinie transportowane jest przez ksylem (drewno). Składnik o małej mobilności w roślinie – przy niedoborze nie przemieszcza się z organów starszych do młodszych. Objawy niedoboru najpierw widoczne są na młodszych organach.

Chloroza młodszych liści, prowadząca nawet do bielactwa (albinizmu).

Nerwy roślin strączkowych pozostają zielone. 

Zahamowanie wzrostu pędu.

Deformacje anatomiczne korzeni.

Objawy niedoborów żelaza na soi – chloroza blaszki – są szczególnie widoczne na młodszych liściach.

Wrażliwa na brak żelaza jest m.in. fasola. Objawy widoczne są na najmłodszych liściach.

Partnerzy merytoryczni:

Grupa Azoty
Ciech Sarzyna
Intermag

Partner medialny:

farmer.pl