WAPŃ
Wapń jest składnikiem pobieranym przez rośliny w stosunkowo małej ilości. Z drugiej strony dawki CaO są najwyższe spośród wszystkich składników. Nawożenie wapniem służy głównie odkwaszaniu gleby, a nie dokarmianiu makroskładnikiem. Odkwaszanie zachodzi dzięki silnym właściwościom neutralizacji jonów H+ przez jony Ca2+. Z drugiej strony wobec wapnia antagonistyczny jest magnez. Przy nadmiarze magnezu i wysokim pH mogą wystąpić niedobory wapnia jako składnika pokarmowego, głównie u warzyw, roślin sadowiczych
a ostatnio także u rzepaku i zbóż.
Transport i objawy niedoboru wapnia
Transport wapnia w roślinie – głównie przez ksylem (drewno), bardzo słabo przez floem. Składnik o bardzo niskiej mobilności w roślinie. Dlatego objawy niedoboru najpierw widoczne są na młodszych organach, ponieważ składnik nie przemieszcza się do nich ze starszych części rośliny.
Zahamowany wzrost części nadziemnych i podziemnych roślin.
Zahamowanie wzrostu szczytu pędu.
Śluzowacenie korzenia.
Deformacja liści, młode – skręcone i zagięte, starsze – postrzępione.
Brązowe plamy na liściach, czasem brązowienie nerwów.
Zasychanie wierzchołków liści.
U zbóż pękanie młodych liści w ich połowie.
U rzepaku począwszy od młodszych liści zmiana koloru od końcówek na jasnozielony do szarego, blaszka liściowa pomarszczona.
U psiankowatych – tzw. sucha zgnilizna pomidorów i papryki.
U jabłoni – tzw. – gorzka plamistość jabłek.
Na zbożach częściej występują objawy toksyczności glinu w warunkach niskiego pH niż niedobory wapnia.
Gorzka plamistość jabłek to choroba fizjologiczna, wywołana brakiem wapnia.
Sucha zgnilizna wierzchołków owoców pomidora wynika z niedoborów lub utrudnień w pobieraniu Ca.
Na kapustnych i sałacie niedobory wapnia powodują objawy nazywane tipburn – brązowienie końcówek